ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - BLOG

Dobro došli na blog advokata Aleksandra N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Blog

Pogrešna slika o advokatima

 

Pogrešna slika o advokatima

U pasažu moje zgrade sretoh danas komšiju. Lekar, stariji čovek godinama već ima svoju privatnu ordinaciju. Nekako se kroz razgovor dotakosmo teme naše obustave rada. Znate ja ne podržavam Vaš štrajk, reče komšija, ja taman otvorih usta da mu odgovorim, ali on nastavlja: nije to u redu, mora da se obezbedi neki minimum rada, znate zamislite da lekari štrajkuju pa neće nikoga da leče, vi ne smete dopustiti da se kriminalci puštaju na slobodu, bar eto to da radite, ovako nije korektno da zbog Vas ubice šetaju slobodne. Nisam izdražao, a trebalo je, sad mi je krivo, jer nikad ne prekidam nekoga u razgovoru naročito starijeg od sebe, ali eto izgleda da su i moji inače čelični nervi pomalo popustili pa odgovorih: Vi ste polagali Hipokratovu zakletvu komšija? Da li se sećate kako ona glasi? Poče on deklamovati: U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam ….. Dobro, prekidoh ga ponovo, a u šta se vi kao lekari kunete? Kako mislite komšija, u šta se kunemo? Ko je objekt Vaše zaštite, upitah i umesto njega odgovorih: Čovek, jel tako. On potvrdno klimnu glavom. E vidite mi smo polagali sledeću zakletvu: Zaklinjem se da ću dužnost advokata obavljati savesno, da ću se u svom radu pridržavati Ustava, zakona i tu stadoh. Vi komšija lečita čoveka, ako je čovek povređen vi ste dužni da mu pružite pomoć, a naš pacijent to su Vam Ustav i zakoni, kada su oni povređeni mi moramo stati u njihovu odbranu, jer manje je zlo od tih kriminalaca na slobodi o kojima pričate od zla da Vlast ostaje gluva za jedini korektiv njihove apsolutne moći, jer bez tog akta u čiju smo odbranu stali ne bi bilo ni advokata ni doktora, vi biste morali najpre lečiti samo one za koje vam je to naređeno, a ne one kojima je vaša pomoć potrebnija, a i ako biste ipak i tad postupili prema zakletvi koju ste dali, ne bi bilo nas advokata da vas branimo od gneva onih čiju ste naredbu prekršili.


On zaćuta, ćutim i ja. Osetih se ponosinim što sam uspešno odbranio opravdanost našeg protesta i ubedio komšiju, lekara, intelektualca da stvari počne da posmatra na drugi način.


Nije prošla ni sekunda, kada se moj ponos pretovori u gnev i ogorčenost, jer on me na posletku upita: Komšija, a što ste vi protiv fiskalnih kasa?


Nemoćan i iscrpljen, pružih mu ruku. Komšija o tome ćemo drugi put sad žurim. Doviđenja. Doviđenja komšija.


adv. Aleksandar N. Đorđević

 


← Prethodni blog   /   Naredni blog →


Komentari

Nema komentara.

Sentence

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!

Nije ni čudo što živimo izmišljenu budućnost jer prošlost još uvek nismo naučili.

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

Tužna je činjenica da borba za opšti interes može uspeti jedino ako je on u saglasnosti sa privatnim interesom onog koji tu borbu vodi.

I najveći filosof Sokrat, svetionik slobode govora je hapšen i osuđen na smrt. Umro je u tamnici ispivši otrov. Danas 24 veka nakon njegove smrti ceo svet je čuo za Sokrata, a za njegove tužioce i sudije niko! Zato setite se Sokrata!