Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Predlozi kandidata za sudije Ustavnog suda

 

Predlozi kandidata za sudije Ustavnog suda

Skupština Srbije mogla bi na prvoj narednoj sednici da izabere kandidate za sudije Ustavnog suda, a svoje predloge predsednici Maji Gojković dostavilo je šest poslaničkih grupa vladajućih stranaka, dok nijedna opoziciona stranka nije predložila kandidate.

Predloge su podnele poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista-Narodne seljačke stranke-Ujedinjene seljačke stranke, Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Nove Srbije i Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM), rečeno je agenciji Beta u tim poslaničkim grupama.

Poslanička grupa SDPS predložila je Dušana Ignjatovića, a SVM Tamaša Korheca. Predstavnici ostalih poslaničkih grupa nisu želeli da kažu imena svojih kandidata.

Iz vladajuće većine kandidate nisu predložili Partija ujedinjenih penzioner Srbija i Jedinstvena Srbija.

Rok za podnošenje predloga bio je 29. novembar.

Rad Ustavnog suda Srbije biće blokiran ukoliko do sredine decembra ne bude izabrano devet novih sudija umesto sadašnjih kojima ističe devetogodišnji mandat ili je istekao.

Sredinom decembra od 15 sudija Ustavnog sud devet je onih kojima ističe mandat na koji su izabrani 2007. godine. Mandat ističe sudijama Predragu Ćetkoviću, Oliveri Vučić, Dragiši Slijepčeviću, Draganu Stojanoviću, Mariji Draškić, Katarini Manojlović Andrić, Bosi Nenadić i predsednici Vesni Ilić Prelić, a sudiji Agneš Kartag Odri mandat je već istekao. 

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije svoje predloge predlažu predsednici, koja ih upućuje na resorni Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, odakle idu na plenum u parlament. Skupština treba da izabere deset kandidata koje će predložiti predsedniku Srbije od kojih on treba da imenuje pet.

Predsednik Srbije predlaže deset imena Skupštini od kojih Skupština treba da izabere pet. U ovom slučaju, s obzirom da jednom sudiji još nije istekao mandat, Tomislav Nikolić predložio je osam kandidat od kojih parlament treba da izabre četiri.

Predsednik Srbije za kandidate je predložio Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića, Jovana Ćirića, Dušanku Djordjević, Mijodraga Radojevića, Vladimira Djurića i Milana Burića.

Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda imenuje pet sudija izmedju 10 kandidata koje na zajedničkoj sednici predlože Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ali sudijama koje su oni ranije predložili nije istakao mandat.

Ustavom Srbije je predvidjeno da se sudija Ustavnog suda bira i imenuje medju istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

Jedno lice može biti birano ili imenovano za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta.


Izvor: Beta.rs

← Prethodna vest   /   Naredna vest →


Sentence

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!

Ispričaj onima što dolaze kakvo si drvo zasadio da kad u ovu školu polaze izgrade što si ti gradio! I advokaturo, raduj se!

Godinama čuvam tuđe tišine branim ih galamom.

Tužna je činjenica da borba za opšti interes može uspeti jedino ako je on u saglasnosti sa privatnim interesom onog koji tu borbu vodi.

Koleginice i kolege, upamtite to, da nam se ova golgota nikad više ne ponovi. Advokati su u pravu! Živela slobodna advokatura!