Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Predlozi kandidata za sudije Ustavnog suda

 

Predlozi kandidata za sudije Ustavnog suda

Skupština Srbije mogla bi na prvoj narednoj sednici da izabere kandidate za sudije Ustavnog suda, a svoje predloge predsednici Maji Gojković dostavilo je šest poslaničkih grupa vladajućih stranaka, dok nijedna opoziciona stranka nije predložila kandidate.

Predloge su podnele poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista-Narodne seljačke stranke-Ujedinjene seljačke stranke, Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Nove Srbije i Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM), rečeno je agenciji Beta u tim poslaničkim grupama.

Poslanička grupa SDPS predložila je Dušana Ignjatovića, a SVM Tamaša Korheca. Predstavnici ostalih poslaničkih grupa nisu želeli da kažu imena svojih kandidata.

Iz vladajuće većine kandidate nisu predložili Partija ujedinjenih penzioner Srbija i Jedinstvena Srbija.

Rok za podnošenje predloga bio je 29. novembar.

Rad Ustavnog suda Srbije biće blokiran ukoliko do sredine decembra ne bude izabrano devet novih sudija umesto sadašnjih kojima ističe devetogodišnji mandat ili je istekao.

Sredinom decembra od 15 sudija Ustavnog sud devet je onih kojima ističe mandat na koji su izabrani 2007. godine. Mandat ističe sudijama Predragu Ćetkoviću, Oliveri Vučić, Dragiši Slijepčeviću, Draganu Stojanoviću, Mariji Draškić, Katarini Manojlović Andrić, Bosi Nenadić i predsednici Vesni Ilić Prelić, a sudiji Agneš Kartag Odri mandat je već istekao. 

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije svoje predloge predlažu predsednici, koja ih upućuje na resorni Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, odakle idu na plenum u parlament. Skupština treba da izabere deset kandidata koje će predložiti predsedniku Srbije od kojih on treba da imenuje pet.

Predsednik Srbije predlaže deset imena Skupštini od kojih Skupština treba da izabere pet. U ovom slučaju, s obzirom da jednom sudiji još nije istekao mandat, Tomislav Nikolić predložio je osam kandidat od kojih parlament treba da izabre četiri.

Predsednik Srbije za kandidate je predložio Snežanu Marković, Milana Škulića, Miroslava Nikolića, Jovana Ćirića, Dušanku Djordjević, Mijodraga Radojevića, Vladimira Djurića i Milana Burića.

Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda imenuje pet sudija izmedju 10 kandidata koje na zajedničkoj sednici predlože Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ali sudijama koje su oni ranije predložili nije istakao mandat.

Ustavom Srbije je predvidjeno da se sudija Ustavnog suda bira i imenuje medju istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

Jedno lice može biti birano ili imenovano za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta.


Izvor: Beta.rs

← Prethodna vest   /   Naredna vest →


Sentence

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

Pravo ne sme da se zloupotrebljava, ali takođe ne sme ni da svrha prava postane sprečavanje zloupotrebe prava.

Uvek sam govorio ”Da bi pravda bila slepa, zakoni moraju dobro da vide”. Ako nemamo dobre zakone ne možemo se ni nadati pravdi, a pravda to je ono što očekujemo, za šta se borimo i čemu treba da težimo.

Zbog toga se na kraju ponovo vraćam na početak , na Pravdu, na onu statuu slepe žene što je većina nas ima na svojim radnim stolovima i poručujem nam svima: Otvorimo četvoro oči i budimo njeni branioci uvek i za sva vremena.

Pošto smo mi mnogo umešniji od njih iskoristimo tu našu pamet da im na sve moguće načine ukazujemo na propuste u njihovom radu, kad god za to imamo priliku i tako stalno da radimo sve dok se gospoda notari ne počnu ponašati manje po uputstvima, a više po zakonima.