Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Nove sudije Ustavnog suda položile zakletvu

 

Nove sudije Ustavnog suda položile zakletvu

Nove sudije Ustavnog suda i sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju položile su zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Nove sudije Ustavnog suda, koje je imenovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na predlog Skupštine Srbije, su Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić i Tamaš Korhec.

Nove sudije Ustavnog suda i sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju položile su danas zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.Nove sudije Ustavnog suda, koje je imenovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na predlog Skupštine Srbije, su ;Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić i Tamaš Korhec.

Zakletvu su položile i četiri sudije Ustavnog suda koje je Skupština Srbije izabrala 14. decembra na predlog predsednika Nikolića - Snežana Marković, Milan Škulić, Miroslav Nikolić i Jovan Ćirić.

Gojković je kazala da veruje da će sudije nezavisno i nepristrasno, isključivo po svojoj savesti.

"Verujem da ćete pružiti značajan doprinos nastavku reformi pravosudnog sistema", rekla je Gojković i dodala da veruje da će sudije koje su prvi put izabrane na tu funkciju obezbediti pravično suđenje svim građanima Srbije.

Sredinom decembra za devet od 15 sudija Ustavnog suda istekao je devetogodišnji mandat.

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, kao i da se sudija bira i imenuje među istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

 

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug 


Izvor: N1Info

Prethodni  /   Naredna vest →


Sentence

Pravo ne sme da se zloupotrebljava, ali takođe ne sme ni da svrha prava postane sprečavanje zloupotrebe prava.

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

A kada novo jutro konačno osvane i kada se sudnicama ponovo začuje slovo branilaca i kada naše kolge ispune hodnike te nove zgrade na pogrešnom mestu, odlazeći lagano uzdignutih glava na svoja suđenja znaće se da je Pravda visoko podignutim mačem odbranila svoju slobodu, svoju čast i nezavisnost. I tada će svima biti jasno da su advokati u istinu na samom vrhu pravosudne piramide.

Budimo realni i prizemni odaberimo ipak carstvo zemaljsko, a nakon toga izgradimo advokaturu kakvom ćemo biti ponosni. To moramo sami uraditi, jer niko drugi to neće moći osim nas!

Pošto smo mi mnogo umešniji od njih iskoristimo tu našu pamet da im na sve moguće načine ukazujemo na propuste u njihovom radu, kad god za to imamo priliku i tako stalno da radimo sve dok se gospoda notari ne počnu ponašati manje po uputstvima, a više po zakonima.