Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Nove sudije Ustavnog suda položile zakletvu

 

Nove sudije Ustavnog suda položile zakletvu

Nove sudije Ustavnog suda i sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju položile su zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Nove sudije Ustavnog suda, koje je imenovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na predlog Skupštine Srbije, su Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić i Tamaš Korhec.

Nove sudije Ustavnog suda i sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju položile su danas zakletvu pred predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.Nove sudije Ustavnog suda, koje je imenovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na predlog Skupštine Srbije, su ;Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić i Tamaš Korhec.

Zakletvu su položile i četiri sudije Ustavnog suda koje je Skupština Srbije izabrala 14. decembra na predlog predsednika Nikolića - Snežana Marković, Milan Škulić, Miroslav Nikolić i Jovan Ćirić.

Gojković je kazala da veruje da će sudije nezavisno i nepristrasno, isključivo po svojoj savesti.

"Verujem da ćete pružiti značajan doprinos nastavku reformi pravosudnog sistema", rekla je Gojković i dodala da veruje da će sudije koje su prvi put izabrane na tu funkciju obezbediti pravično suđenje svim građanima Srbije.

Sredinom decembra za devet od 15 sudija Ustavnog suda istekao je devetogodišnji mandat.

Ustav Srbije propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik Srbije i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, kao i da se sudija bira i imenuje među istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

 

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug 


Izvor: N1Info

Prethodni  /   Naredna vest →


Sentence

Pošto smo mi mnogo umešniji od njih iskoristimo tu našu pamet da im na sve moguće načine ukazujemo na propuste u njihovom radu, kad god za to imamo priliku i tako stalno da radimo sve dok se gospoda notari ne počnu ponašati manje po uputstvima, a više po zakonima.

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!

Uvek sam govorio ”Da bi pravda bila slepa, zakoni moraju dobro da vide”. Ako nemamo dobre zakone ne možemo se ni nadati pravdi, a pravda to je ono što očekujemo, za šta se borimo i čemu treba da težimo.

Koleginice i kolege, upamtite to, da nam se ova golgota nikad više ne ponovi. Advokati su u pravu! Živela slobodna advokatura!

Tužna je činjenica da borba za opšti interes može uspeti jedino ako je on u saglasnosti sa privatnim interesom onog koji tu borbu vodi.