Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Mogu li roditelji da biraju staratelja svoje dece?

 

Mogu li roditelji da biraju staratelja svoje dece?

Zašto roditelji u Srbiji ne mogu da odrede staratelja svoje dece u slučaju porodične tragedije i da li sudbinu takve dece mora da odredi činovnik iz Centra za socijalni rad? To je pitanje koje je navelo grupu ljudi da pokrenu inicijativu da takva mogućnost uđe u Građanski zakonik koji je u pripremi.

Ako umreš, tvoje maloletno dete postaje imovina države. Ta rečenica navela je novinarku Tamaru Skrozzu da pokrene inicijativu "Naše dete-naša odluka" za izmenu Porodičnog zakona. Njena koleginica Ivana Stojanov objašnjava da dečija sreća ne sme da zavisi od socijalnih radnika.

"U ovoj dimenziji kada ti razmišljaš da tebe više nema, mogu samo da kaže da kada sam rekla sinu, zašto idem da se nađem sa vama, on je rekao: 'Ja bih pobegao'. Tako da ta priča o dobrobiti dece, to je jedan vrlo specifičan pojam i mislim da se treba malo ozbiljnije baviti njime", rekla je Ivana Stojanov, novinarka Noizza.

Da bi se postojeći propisi promenili, potrebna je izmena zakona. Međutim, kako podseća Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, zato je inicijativa bez političke volje, mrtvo slovo na papiru.

"Nažalost, s obzirom na to da poslanici kod nas, po postojećim zakonima, nemaju odgovornost prema svojim biračima već prema svojim strankama, mi možemo da kažemo da, na neki način, svi mehanizmi za učešće javnosti, za građansku participaciju, su obesmišljeni", rekla je Selaković.

Za advokata Aleksandra Đorđevića, porodični zakon nije obesmišljen, ali trebalo bi da pretrpi izvesne promene. Inicijativu vidi kao veliku novinu u domaćem pravnom sistemu i porodičnom pravu, međutim teško primenjivu, jer se pravila, tvrdi, vode javnim interesom.

"Takva inicijativa i takav predlog koji bi bio obavezujući za državu, da roditelj ima suvereno pravo da odlučuje ko će biti staratelj, nije adekvatan, ali svakako neki međumodel koji bi davao pravo roditeljima da predlože staratelja u slučaju da se njima nešto desi je svakako prihvatljiv i bila bi lepa novina i nešto što bi moglo u već sadašnjoj odredbi porodičnog zakona da se integriše", kazao je Đorđević.

U Ministarsvu pravde je za N1 rečeno da je radnu grupu za izradu novog zakona formrirala Vlada Srbije, a da to ministarstvo pruža tehničku podršku.

Na više puta ponovljena pitanja kada je radna grupa formirana, ko je čini, dokle su stigli s radom, kakav je program rada i vreme predviđeno za završetak nacrta porodičnog zakona, N1 je dobio kratak odgovor: svi su na godišnjem odmoru.

 

Objavljeno na N1 Televizija 16.8.2017.

Link ka originalnom članku

 

Autor: Tijana Romić


Izvor: N1

Prethodni  /   Naredna vest →


Sentence

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!

I najveći filosof Sokrat, svetionik slobode govora je hapšen i osuđen na smrt. Umro je u tamnici ispivši otrov. Danas 24 veka nakon njegove smrti ceo svet je čuo za Sokrata, a za njegove tužioce i sudije niko! Zato setite se Sokrata!

Pravo ne sme da se zloupotrebljava, ali takođe ne sme ni da svrha prava postane sprečavanje zloupotrebe prava.

Pošto smo mi mnogo umešniji od njih iskoristimo tu našu pamet da im na sve moguće načine ukazujemo na propuste u njihovom radu, kad god za to imamo priliku i tako stalno da radimo sve dok se gospoda notari ne počnu ponašati manje po uputstvima, a više po zakonima.