Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Beogradski advokati izabrali novo rukovodstvo

 

Beogradski advokati izabrali novo rukovodstvo

U trci za prvog čoveka Advokatske komore Beograda bilo je devet kandidata od kojih se na subotnjoj izbornoj skupštini njih petoro nije pojavilo

Beogradski advokati, kojih ima više od 4.000, podeljeni su u dve grupe 

Beogradski advokati koji su u subotu glasali na izbornoj skupštini Advokatske komore Beograda, njih više od pet stotina, izabrali su Jugoslava Tintora za novog predsednika.

Od ukupno 512 advokata koji su učestvovali u izboru, za Tintora je glasalo njih 225, dok su se iza njega, po broju osvojenih glasova, našli Goran Ninić (171 glas), Zora Dobričanin Nikodinović (112) i Mira Mosurović (4). Za potpredsednika Komore izabran je Veljko Delibašić.

Osim predsednika i potpredsednika, prestonički advokati birali su i disciplinskog tužioca i članove organa Komore.

Subotnju skupštinu bojkotovali su aktuelni predsednik AKB-a Slobodan Šoškić i članovi UO, navodeći da je ona nelegalna i nelegitimna. Oni, naime, tvrde da je zakonito sazvana skupština ona koju su oni zakazali za 10. jun u „Centru Sava”.

Iako je u  trci za prvog čoveka AKB-a bilo ukupno devet kandidata, njih petoro (Vladimir Gajić, Slobodan Šoškić, Veljko Vukotić, Nebojša Avlijaš i Dragan Brajer) koji su, kao i Šoškić, smatrali da je izborna skupština održana u subotu nezakonita, nisu se pojavili na njoj, niti su prisutnim kolegama predstavili svoje programe.

Komentarišući pobedu na izborima za predsednika AKB-a, Tintor je za „Politiku” rekao da je zadovoljan rezultatima.

– Plan mi da je okupim sve advokate koji su na subotnjoj skupštini izabrani na različite funkcije i s njima razgovaram kako da prevaziđemo probleme koji već godinama potresaju beogradsku advokaturu. Svakako ćemo razgovarati i na koji način ćemo preuzeti rukovođenje AKB od onih koji su je do sada vodili – rekao je Tintor za „Politiku”.

Beogradski advokati, kojih je ukupno više od 4.000, podsetimo, odavno su podeljeni u dve grupe. Na jednu stranu svrstali su se oni koji osporavaju Šoškićev predsednički mandat, ali i mandat članova Upravnog odbora. Na drugu stranu grupisali su se advokati koji podržavaju Šoškića i članove UO koji tvrde da štite interes advokature i da će u tome istrajati do novih, legitimnih izbora.

Dve grupe advokata čak su održale i dve odvojene skupštine: na inicijativu Jugoslava Tintora, Zore Dobričanin Nikodinović i Gorana Ninića, skupština je održana 8. aprila i na njoj je odlučeno da izbori budu održani 13. maja, dok je struja oko Šoškića skupštinu održala 23. aprila, a još ranije odlučeno je da se za novog predsednika i organa komore glasa 10. juna.

Komentarišući subotnju skupštinu, Šoškić je rekao da oni koji su je organizovali, treba da izgube pravo da biraju i da budu birani i da sve što rade, rade kako bi se svetili.


Izvor: Politika.rs

Prethodni  /   Naredna vest →


Sentence

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!

Godinama čuvam tuđe tišine branim ih galamom.

Tužna je činjenica da borba za opšti interes može uspeti jedino ako je on u saglasnosti sa privatnim interesom onog koji tu borbu vodi.

Koleginice i kolege, upamtite to, da nam se ova golgota nikad više ne ponovi. Advokati su u pravu! Živela slobodna advokatura!

Advokatura je moja kuća. Tu sam se rodio, odrastao, stasao, ojačao. Tu i da ostanem. Želja mi je da nastavim da moju kuću u narednom periodu uređujem kako ona jednog dana ne bi više bila kuća, već neosvojiva tvrđava, za one koji bi opet eventualno pokušali da je uruše.