Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - VESTI

Dobro došli na vesti advokata Aleksandar N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Vest

Beogradski advokati izabrali novo rukovodstvo

 

Beogradski advokati izabrali novo rukovodstvo

U trci za prvog čoveka Advokatske komore Beograda bilo je devet kandidata od kojih se na subotnjoj izbornoj skupštini njih petoro nije pojavilo

Beogradski advokati, kojih ima više od 4.000, podeljeni su u dve grupe 

Beogradski advokati koji su u subotu glasali na izbornoj skupštini Advokatske komore Beograda, njih više od pet stotina, izabrali su Jugoslava Tintora za novog predsednika.

Od ukupno 512 advokata koji su učestvovali u izboru, za Tintora je glasalo njih 225, dok su se iza njega, po broju osvojenih glasova, našli Goran Ninić (171 glas), Zora Dobričanin Nikodinović (112) i Mira Mosurović (4). Za potpredsednika Komore izabran je Veljko Delibašić.

Osim predsednika i potpredsednika, prestonički advokati birali su i disciplinskog tužioca i članove organa Komore.

Subotnju skupštinu bojkotovali su aktuelni predsednik AKB-a Slobodan Šoškić i članovi UO, navodeći da je ona nelegalna i nelegitimna. Oni, naime, tvrde da je zakonito sazvana skupština ona koju su oni zakazali za 10. jun u „Centru Sava”.

Iako je u  trci za prvog čoveka AKB-a bilo ukupno devet kandidata, njih petoro (Vladimir Gajić, Slobodan Šoškić, Veljko Vukotić, Nebojša Avlijaš i Dragan Brajer) koji su, kao i Šoškić, smatrali da je izborna skupština održana u subotu nezakonita, nisu se pojavili na njoj, niti su prisutnim kolegama predstavili svoje programe.

Komentarišući pobedu na izborima za predsednika AKB-a, Tintor je za „Politiku” rekao da je zadovoljan rezultatima.

– Plan mi da je okupim sve advokate koji su na subotnjoj skupštini izabrani na različite funkcije i s njima razgovaram kako da prevaziđemo probleme koji već godinama potresaju beogradsku advokaturu. Svakako ćemo razgovarati i na koji način ćemo preuzeti rukovođenje AKB od onih koji su je do sada vodili – rekao je Tintor za „Politiku”.

Beogradski advokati, kojih je ukupno više od 4.000, podsetimo, odavno su podeljeni u dve grupe. Na jednu stranu svrstali su se oni koji osporavaju Šoškićev predsednički mandat, ali i mandat članova Upravnog odbora. Na drugu stranu grupisali su se advokati koji podržavaju Šoškića i članove UO koji tvrde da štite interes advokature i da će u tome istrajati do novih, legitimnih izbora.

Dve grupe advokata čak su održale i dve odvojene skupštine: na inicijativu Jugoslava Tintora, Zore Dobričanin Nikodinović i Gorana Ninića, skupština je održana 8. aprila i na njoj je odlučeno da izbori budu održani 13. maja, dok je struja oko Šoškića skupštinu održala 23. aprila, a još ranije odlučeno je da se za novog predsednika i organa komore glasa 10. juna.

Komentarišući subotnju skupštinu, Šoškić je rekao da oni koji su je organizovali, treba da izgube pravo da biraju i da budu birani i da sve što rade, rade kako bi se svetili.


Izvor: Politika.rs

Prethodni  /   Naredna vest →


Sentence

Godinama čuvam tuđe tišine branim ih galamom.

Budimo realni i prizemni odaberimo ipak carstvo zemaljsko, a nakon toga izgradimo advokaturu kakvom ćemo biti ponosni. To moramo sami uraditi, jer niko drugi to neće moći osim nas!

Koleginice i kolege, upamtite to, da nam se ova golgota nikad više ne ponovi. Advokati su u pravu! Živela slobodna advokatura!

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

Ispričaj onima što dolaze kakvo si drvo zasadio da kad u ovu školu polaze izgrade što si ti gradio! I advokaturo, raduj se!