Pre nego


ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - BLOG

Dobro došli na blog advokata Aleksandra N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Blog

Zakoni i pravda

 

Zakoni i pravda

Uvek sam govorio ”Da bi pravda bila slepa, zakoni moraju dobro da vide”. Ako nemamo dobre zakone ne možemo se ni nadati pravdi, a pravda to je ono što očekujemo, za šta se borimo i čemu treba da težimo. 


Na žalost, poslednjih nekoliko godina svedoci smo mnogih zakonskih tekstova, koji čim izađu iz umova naših zakonodavaca nalete na zid nemogućnosti njihove primene i onda lagano, kao da nikada nisu ni doneti počnu da se zaobilaze od strane onih koji treba da ih primenjuju. Takvu sudbinu sasvim izvesno imaće i doneti Zakon o javnim beležnicima, što će nama koji zakone treba da primenjujemo u praksi stvoriti bezbroj problema koje nećemo moći tako lako da razrešimo.


Međutim razlika između ovog i ostalih zakona, koji se mogu podvesti pod plašt praktične neprimenjljivosti jeste u tome što će ovaj zakon stvoriti probleme i ostalom ne pravničkom svetu. Zamislite jednog seljaka kome treba objasniti da svoju njivu ne može sada tako lako (iako ne volim taj izraz) prepisati svome sinu, da za to mora da putuje do prvog većeg grada i da za to mora da izdvoji sumu novca dovoljnu za godišnju nabavku đubriva. Ili zamislite jednog profesora prava koji ne može sam sastaviti sebi ugovor već za tako nešto mora potražiti stručnu pravnu pomoć u vidu notarske usluge. Iako se primeri na prvi pogled potpuno razlikuju jedno im je ipak zajedničko. Ni onaj seljak niti ovaj profesor prava nemaju više pravo na izbor. A pravo na izbor to je tekovina demokratskih društava. To znači da sami biramo kome ćemo verovati, ko će nas zastupati, ko savetovati u nevolji braniti, a ko našu volju staviti na papir i napraviti ono što se formalno zove ugovor. 


Uvođenjem instituta Javnog beležnika, na način kako je to predvideo naš zakonodavac uskraćeno nam je to pravo izbora i po sili zakona svi smo primorani da naše pravne poslove i to ne bilo koje, već one od ekonomskog i životnog značaja moramo poveriti veoma uskom krugu ljudi, a to više nije sloboda i demokratija već se to zove …. znate i sami kako, ne treba ja da Vam govorim. 


Zbog toga se na kraju ponovo vraćam na početak , na Pravdu, na onu statuu slepe žene što je većina nas ima na svojim radnim stolovima i poručujem nam svima: Otvorimo četvoro oči i budimo njeni branioci uvek i za sva vremena. 


adv. Aleksandar N. Đorđević

 


← Prethodni blog   /   Naredni blog →


Komentari

Nema komentara.

Sentence

Zbog toga se na kraju ponovo vraćam na početak , na Pravdu, na onu statuu slepe žene što je većina nas ima na svojim radnim stolovima i poručujem nam svima: Otvorimo četvoro oči i budimo njeni branioci uvek i za sva vremena.

I najveći filosof Sokrat, svetionik slobode govora je hapšen i osuđen na smrt. Umro je u tamnici ispivši otrov. Danas 24 veka nakon njegove smrti ceo svet je čuo za Sokrata, a za njegove tužioce i sudije niko! Zato setite se Sokrata!

Advokatura je moja kuća. Tu sam se rodio, odrastao, stasao, ojačao. Tu i da ostanem. Želja mi je da nastavim da moju kuću u narednom periodu uređujem kako ona jednog dana ne bi više bila kuća, već neosvojiva tvrđava, za one koji bi opet eventualno pokušali da je uruše.

Ja imam samo reči. Njima branim, zastupam i od njih živim. One su moja snaga moj najveći dar. Probaću rečima uvaženo veće da doprem do Vas kako biste doneli pravilnu i zakonitu presudu. Naspram mene stoji stena. Brižljivo isklesana od strane tužioca do najsitnijeg detalja. Na toj steni sve je savršeno. Pravilne je boje, oblika i takve visine da zaklanja pogled na ono što se nalazi iza nje. A iza nje je istina. Da bi nju videli moramo se mi izdići iznad očiglednosti pa naš pogled usmeriti ka nečemu što se na toj steni odmah ne primećuje. Moramo pogledati dole, na sam početak, a ka jednoj maloj pukotini! Ona nije tu voljom optužbe, iako deluje da je deo klesanog mozaika tužioca. Kada je spoznamo biće nam jasno da je ta stena šuplja i da ju je dovoljno samo pogurati da se ona kao kula od karata obruši i nestane otvarajući nam tako pogled ka istini! Tu istinu tražim da vidite, ne radi mene ili mog branjenika već zarad pravičnosti. Prepoznajte istinu! Donesite oslobađajuću presudu!

Ovaj moj tekst ujedno je i moja poruka mladima bez obzira iz koje su profesije, da u Srbiji ipak nije nemoguće svojim radom i znanjem ostvariti profesionalni i lični uspeh. Teško je, ali se isplati. «Upotrebite svu svoju snagu u službi ambicije!», davno je rekao velikan advokature Veljko Guberina. Ta misao neka vas vodi kroz ceo život. Ne dozvolte onim lošima da preotmu ono što je vaše, a vaše je zato što ste bolji od njih!