ADVOKAT ĐORĐEVIĆ - BLOG

Dobro došli na blog advokata Aleksandra N. Đorđevića

  1. Naslovna
  2. Blog

Moja povelja

 

Moja povelja

Statutom Advokatske komore Srbije propisano je da se Povelja može dodeliti advokatu za njegov zapažen dugogodišnji rad u advokaturi u organima Advokatske komore Srbije i za uspešno obavljanje drugih društvenih poslova u okviru advokature, profesionalnih udruženja i organizacija. Ove godine na tradicionalnim 27. Vidovdanskim susretima advokata u Kruševcu ta povelja dodeljena je meni, a zbog mog ličnog doprinosa tokom protesta advokata koji je trajao nezapamćenih 131 dan.

Povelja, pored zlatne plakete Advokatske komore Srbije predstavlja najveće priznanje kojim jedan advokat može biti nagrađen tokom svoje karijere. Ona se dobija jednom i ne može se ponovo dodeliti! Šta za ona mene lično predstavlja rečima se ne može opisati.  Zato ovde neću pisati o sebi, već je tema ovog članka «Moja povelja» priznanje i zahvalnost koju danas  svojim rečima ja dodeljujem! (Redosled je potpuno slučajan).

«Moju povelju» dodeljujem advokatu Mirjani Milić Drvenici, zbog toga što me je od prvog dana zdušno podržavala, iako me uopšte nije poznavala. Zato što me je naučila da pisana reč izrečena javno ima mnogo veću snagu od one najglasnije usmene. Zbog toga što je zajedno sa mnom štitila i zastupala interese advokature po društvenim mrežama što i danas čini. Zato jer sam na njenom primeru i stavu suštinski razumeo šta znači biti advokat u onom izvornom smislu te reči!

«Moju povelju» dodeljujem advokatu Dragoljubu Đorđeviću, zbog toga što je nesebično i bez ličnog interesa u meni prepoznao veštine i znanja da mi poveri tako važne aktivnosti tokom protesta, iako me nije pre toga nije poznavao! Zbog toga što je zarad  svih nas i dobrobiti profesije izdržao i na leđima poneo nezamislive pritiske, kakvi bi slomili i najačeg među nama!

«Moju povelju» dodeljujem Ivanu Miloševiću, zbog toga što me je naučio i za kratko vreme osposobio za rad i javni nastup u kriznim situacijama. Zato što je, iako nije morao, svoje PRiZNANJE koje mu je dodeljeno od strane Društva Srbije za odnose sa javnošću nesebično i javno podelio sa nama , koji smo zajedno sa njim učestvovali u kriznom aktivnostima PR tima Advokatske komore Srbije.

«Moju povelju» dodeljujem advokatu Nebojši Avlijašu, zbog što mi je pružio bezrezervnu podršku u svim mojim aktivnostima i zajedno sa mnom učestvovao u njihovoj koordinaciji i realizaciji na društvenim mrežama, iako me ni on nije poznavao!

«Moju povelju» dodeljujem Branki Milojević , zbog toga što mi je pomogla da naučim i razumem nauku odnosa sa javnošću. Zato što sam najviše zahvaljujući njenim savetima shvatio da veštine javnih nastupa, koje advokat primenjuje u sudnicama nisu ni blizu onih kakve su nužne za istupanje u medijima i na društvenim mrežama.

«Moju povelju» dajem advokatu Jovani Đorđević mojoj rođenoj sestri, sa kojom nisam u krvnom srodstvu!  Zbog toga, jer su njene reči: «Aco, mi mladi moramo više da se aktiviramo kod komora, jer ne možemo ostaviti samo starijima da za nas sređuju i uređuju advokaturu» , izrečene meni na jednoj kafi posle zajedničkog suđenja gde smo se kao branioci našli i upoznali samo zahvljujući redosledu spiska za službene odbrane, bile presudne u mojoj kasnijoj odluci da ponudim svoju pomoć komori kada je protest počeo.

«Moju povelju» dodeljujem i mojim dragim kolegama tviterašima Nikoli Kosanoviću, Zoranu Pešiću, Maji Bićulović, Nadi Putnik, Vanji Stanković,  Vladimiru Homanu, Ivici Miladinoviću, Cvetku Mariću, Ljerki Karapandži, Mariji Jovanović, Tanji Arsić, Popov Goranu, Bošku Arsenijeviću, Gordani Ilić, Snežani Jevtić, Milijani Radivojević i mnogim drugim advokatima, advokatskim pripravnicima, studentima prava i svim mojim dragim tviterašima van pravne struke i nauke, koje nisam imenom i prezimenom pomenuo zbog toga što sam od njih naučio i uvideo koliku snagu ima jedinstvo advokature. Zato, jer smo radeći i misleći kao  jedan na ovoj  ovoj društvenoj mreži doprineli da se svakodnevno čuju poruke advokata o razlozima i opravdanost našeg protesta.

«Moju povelju» dodeljujem i svim onim koleginicama i kolegama koji su tokom protesta aktivno učestvovali u radu našeg bloga od kojih sam  naučio kako se brani čast i ugled profesije i šta su sve advokati u stanju da urade kada nešto žele!

Teško je u trenucima kada provladaju emocije kakav je slučaj sa mnom dok ovaj tekst sastavljam pronaći pravu reč ili izraz kojim bih iskazao zahvalnost prema svim ovim ljudima. Zbog toga je možda najbolje ne reći ništa , već ovaj članak završiti rečima koje sam želeo da kažem na dodeli priznanja u Kruševcu. Rečima koje zbog tih istih emocija nisu tada izrečene, a trebalo je da budu. Trebalo ih je reći kako bih sa njima zakružio jednu životnu celinu i nastavio dalje putem koji sam zacrtao. Taj neizrečeni govor glasi:

«Poštovane koleginice i kolege, dragi prijatelji. Hvala Vam na ovom priznanju. Ja ću vam reći par reči o emocijama. O ponosu koji u ovom trenutku osećam. Ponasan sam što danas stojim ovde pred vama, ali još više me to osećanje obuzima zbog toga što smo svima pokazali i dokazali šta sve možemo, kada hoćemo! Videlo se, možemo mnogo toga! Advokatura je moja kuća. Tu sam se rodio, odrastao, stasao, ojačao. Tu i da ostanem. Želja mi je da nastavim da moju kuću u narednom periodu uređujem kako ona jednog dana ne bi više bila kuća, već neosvojiva tvrđava, za one koji bi opet eventualno pokušali da je uruše.  Želim da to uradimo zajedno isto kao što smo činili za vreme našeg istorijskog protesta! Ja ću ovde stati , jer vremena dovoljno nema da kažem sve ono što bih želeo. Zato hvala vam svima još jednom i dozvolite da vas na kraju pozdravim mojom verzijom našeg čuvenog slogana koja glasi: Advokati su bili, jesu i biće uvek u pravu! Hvala! A i da ponovimo sve ovo još koji put!»

Dragi moji čitaoci. Celina je sada zaokružena. Tačka je stavljenja! Ja ću sada nastaviti da se krećem kroz život i karijeru dalje istom onom energijom i tempom u susret novim pobedama!

 

adv. Aleksandar N. Đorđević

 

 

 

 


← Prethodni blog   /   Naredni blog →


Komentari

Sa twittera,    01-Jul-2015 9:45pm

Branka Milojevic ‏@milojevicbranka Jun 29 View translation
@CounsellorAca ovo je divnooo

Komentar sa twittera,    01-Jul-2015 9:44pm

 Nekretnine novosti rejting

Gara ‏@dashyutka Jun 29
@CounsellorAca бравоооо!! надам се да ћу и ја једном бити тако добар адвокат :)

Komentar sa twittera,    01-Jul-2015 9:44pm

 Nekretnine novosti rejting

Cvetko Maric, adv. ‏@marcele61 Jun 30
@CounsellorAca Congratulations...! (Thanks 4 mention...)

Sa twittera,    01-Jul-2015 9:42pm

Ivica Miladinović ‏@icamiladinovic Jun 30 View translation
@CounsellorAca iskrene čestitke kolega, čestitam i svim kolegama pomenutim u tekstu i zahvalan sam što sam se našao u tako dobrom društvu.

Sa twittera,    01-Jul-2015 6:56pm

 Nekretnine novosti rejting

Рада Павловић ‏@companysoho Jun 29
@CounsellorAca Ацо, мој 8000. твит је уствари РТ твоје награде, па то посвећујем теби!

Sa twittera,    01-Jul-2015 6:56pm

 Nekretnine novosti rejting

Vesna Martinović ‏@VesnaPA Jun 29 View translation
@CounsellorAca Dragi kolega, od srca Vam cestitam i zelim da Povelja bude dobar putokaz za sva buduca kretanja.

Sa twittera,    01-Jul-2015 6:55pm

mm ‏@mmilicadv Jun 29
@CounsellorAca Rasplaka me. Fenomenalan i sveukupni osvrt na sve :)

Komentar sa twittera,    01-Jul-2015 6:54pm

 Nekretnine novosti rejting

dr Nikola Kosanović ‏@nicholas51 Jun 29
@CounsellorAca Честитам Вам на Повељи, драги колега, заслужисте је. И хвала Вам на лепим речима. А адвокати су (увек) у праву.

Milan,    01-Jul-2015 6:51pm

 Nekretnine novosti rejting

Aleksandre N. Đorđeviću (nije BIA) Ne mogu da ti opisem kolika je moja radost kada sam saznao da si bas ti dobio povelju komore. Bravo, bravo, bravi i hvala ti na svemu, a najvise ti hvala na tome sto si nas na blogu trpeo puna 4 meseca. Trebalo je to izdraziti!

Ogroman pozdrav!

Milovanovic Marija,    30-Jun-2015 10:06pm

 Nekretnine novosti rejting

Od srca vam čestitam na dobijenoj povelji. Ako je iko zasluzio ovo priznanje to se bili Vi. Pratila sam i citala sa odusevljenjem sve vase takstove za vreme protesta na nasem blogu. Svojim primerom nama mladima koji tek treba da krocimo u vode advokature , ste pokazali na kakve principale treba da se ugledamo.

merima,    30-Jun-2015 5:13pm

 Nekretnine novosti rejting

Lepo uobliceno, zrelo i eticki, no coment

Jovana Djordjevic,    30-Jun-2015 3:59pm

Aco recima ne bih mogla da opisem u kojoj meri me je dirnuo tvoj tekst! Zadovoljstvo je moje sto te poznajem i sto si mi prijatelj, moj dragi kolega I sto te zaista dozivljavam i kao starijeg brata koga nemam!
Pored povelje Advokatske Komore Srbije koja predstavlja veliku cast za svakoga od nas , sa zadovoljstvom cu uokviriti I tvoj tekst koji je nadahnut sa toliko iskrenih emocija, a istovremeno iz samog teksta svi mi mozemo da uvidimo i jednu prelepu pouku koja odise celim tekstom! Advokati su bili, jesu i bice uvek u pravu!

Sentence

Nije ni čudo što živimo izmišljenu budućnost jer prošlost još uvek nismo naučili.

Godinama čuvam tuđe tišine branim ih galamom.

A kada novo jutro konačno osvane i kada se sudnicama ponovo začuje slovo branilaca i kada naše kolge ispune hodnike te nove zgrade na pogrešnom mestu, odlazeći lagano uzdignutih glava na svoja suđenja znaće se da je Pravda visoko podignutim mačem odbranila svoju slobodu, svoju čast i nezavisnost. I tada će svima biti jasno da su advokati u istinu na samom vrhu pravosudne piramide.

Tužna je činjenica da borba za opšti interes može uspeti jedino ako je on u saglasnosti sa privatnim interesom onog koji tu borbu vodi.

Pošto smo mi mnogo umešniji od njih iskoristimo tu našu pamet da im na sve moguće načine ukazujemo na propuste u njihovom radu, kad god za to imamo priliku i tako stalno da radimo sve dok se gospoda notari ne počnu ponašati manje po uputstvima, a više po zakonima.